Om Mamma till Mamma

Peer support

Mamma till Mamma sammanför stödsökande med stödföräldrar som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa kopplat till föräldraskap. Detta skapar en gemenskap för en målgrupp som annars kan känna sig ensam. Våra stödföräldrar besvarar flera stödsökande per vecka och har gått igenom en gedigen rekryteringsprocess. Vår stödfunktion handlar om att ge ett medmänskligt stöd. Vi arbetar inte behandlande utan som ett komplement till vården.

Organisationen

Vi är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation vars övergripande mål är att förebygga psykisk ohälsa som uppstår i samband med graviditet eller småbarnsperiod samt att främja tillfrisknande hos dem som drabbats. På så sätt hjälper vi föräldrar, barn och i slutändan hela familjer.

Expertgrupp

Organisationen har en tillsatt expertgrupp bestående av bland annat psykologer, forskare och barnmorskor. Dessa är med och utvecklar och kvalitetssäkrar Mamma till Mammas arbete.

Utåtriktat arbete

Emellanåt gör vi utåtriktat arbete i form av föreläsningar eller samverkansmöten där vi träffar vårdpersonal, beslutsfattare eller andra aktörer som arbetar nära vår målgrupp. Detta gör vi för att dels sprida kunskap om de erfarenheter som finns inom vår organisation, dels för att vi behöver samverka med aktörer som arbetar närmast vår målgrupp så att vi tillsammans kan arbeta för bättre förutsättningar. Ett annat syfte med vårt utåtriktade arbete är att vi genom det får möjlighet att sprida ordet om att Mamma till Mamma finns.

Stadgar och policys

Klicka på länkarna nedan för att läsa Mamma till Mammas stadgar och policydokument.

Stadgar
Sekretesspolicy

Se vår kortfilm om förlossningsdepression

Annika Andersson

Styrelseledamot
Vilhelminabo som är född 1984. 2 barn och gift med Andreas. Tidigare kommunalråd. Fritidspolitiker med politik som hobby. Älskar att sitta i solen med kaffe och ljudbok. Aktiv i Mamma till Mamma sedan 2021.

Annika Jangbäck

Styrelseledamot
40-årig stockholmare som är gift och har ett barn som föddes 2017. Vi fick hjälp via IVF. Förlossningsdepression som upptäckes 6 månader efter födseln. Engagerat sig i Mamma till Mamma sedan 2019. Arbetat som IT-projektledare i 13 år men har sedan 3 år tillbaka sadlat om och är nu verksam som lärare.

Jonna Davidsson

Styrelseledamot
40-årig jämtlänning som bor med man och två söner. Två graviditetsdepressioner i bagaget. Stödförälder i Mamma till Mamma sedan 2020 och styrelseledamot sedan 2023. Gått från sjuksköterska till utredare på statlig myndighet. Naturen är favoriten året om.

Sara Hammarberg

Sekreterare
36 år och uppvuxen norr om Stockholm. Bor numera söder om stan med sonen född 2023, sambo och två katter. Hade en tuff start på småbarnslivet med kolik, utmattning och kronisk smärta som förvärrades efter förlossningen. Sitter med i styrelsen som sekreterare sedan 2024. Är utbildad husdjursagronom och älskar grisar. På fritiden tycker Sara om att äta god mat och testa nya restauranger.

Sara Stelin

Kassör
Ensamstående mamma till två pojkar, Leon 8 och Noel 4, vi bor i vackra skärgårdsstaden Vaxholm. Jag drabbades av förlossningsdepression 2020 när min yngsta son föddes och fick stöd av Mamma till Mamma när livet var som mörkast. Jag blev invald i styrelsen 2022 som föreningens kassör. Jag är utbildad civilekonom och arbetar som ekonom. Tycker om att baka och hänga i ishallen när min son spelar hockey.

Tilda Rydén

Suppleant
26 år gammal, från Vänersborg men är nu boende med sambo i Stockholm. Har sedan 2022 engagerat sig i Mamma till Mammas styrelse och är nu medlemsansvarig i organisationen. Arbetar som fysioterapeut med inriktning inom kvinnohälsa. Gillar på fritiden att prova på olika träningsformer och upptäcka nya platser i världen.

Tove Tallungs

Styrelseledamot
Tvåbarnsmamma som bor i en mexitegelvilla på Östgötaslätten och jobbar som civilingenjör på en myndighet. Engagerad i Mamma till Mamma sedan 2019. Blir glad av utflykter, att vara påväg ut på en resa och av min bokcirkel. Har snöat in på barnböcker och köpt alldeles för många. Engagerad framförallt i verksamheten vi bygger upp kring postpartumpsykos, och att förbättra situationen för alla drabbade.

VT Carlheim

Ordförande
Ordförande i Mamma till Mamma sedan mars 2024. Norrbottning boendes i Göteborg. Gift med Sara och vi har två barn. Drabbades av psykiskt lidande i samband med barns tillblivelse 2015. Älskar att fjällvandra.

Julia Werneholm

Verksamhetsansvarig
En 28-årig västeråsare, mamma till Ted och gift med Martin. Drabbades av postpartumpsykos 2021 och har sedan 2022 engagerat sig i Mamma till Mamma. Tidigare en magisterexamen i nationalekonomi, nu verksamhetsansvarig på deltid hos Mamma till Mamma med pågående socionomstudier. På fritiden hittar ni Julia på yogamattan eller i secondhandbutiken.

Michaela Wallin

Kommunikationsansvarig
37-årig tvåbarnsmamma från Borlänge, Dalarna. Drabbades av postpartumdepression med båda barnen, 2017 och 2021 och har sedan 2018 arbetat med Mamma till Mammas kommunikation och sociala medier. Ursprungligen en kandidatexamen som kommunikatör/informatör men omskolad till systemutvecklare sedan 2019. Michaela är en djur & natur-älskare som gärna spenderar sin tid i skogen eller på hästryggen.

Annika

Emma

Erika

Jonna

Julia

Karin

Magdalena

Michaela

Veronica

Alkistis Skalkidou

Professor i obstetrik och gynekologi, institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala Universitet samt Överläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Dunja Grisell

Samtalsterapeut/ACT-terapeut, doula och peer supporter.

Elin Hörbeck

ST-läkare och doktorand i psykiatri.

Emma Bränn

PhD inom reproduktionsmedicin med fokus på förlossningsdepression, Karolinska Institutet

Ewa Elvin fd. Andersson

Docent och barnmorska, Karolinska Institutet

Foteini Teligiannidou

Specialistsjuksköterska i psykiatri

Karin Cupido Eriksson

Medgrundare – Mamma till Mamma. Masterexamen i utvecklingsstudier – Lång erfarenhet av NGO-arbete i Sverige samt i västra och södra Afrika, främst med fokus på stärkandet av kvinnor och barn.

Lina Palmér

Barnmorska, Biträdande professor och docent i vårdvetenskap, Högskolan i Borås

Ulrika Östlin

Specialistsjuksköterska barn och ungdom verksam inom barnhälsovård

Ylva Walldén

Legitimerad psykolog och doktorand i psykoneuroendokrinologi vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala Universitet

Samarbeten

I detta samarbete har vi fått chansen att vara med och utveckla texter och innehåll i appen för att löpande kunna informera om bland annat perinatal psykisk ohälsa.

Birds är relationsappen som gör parterapi mer tillgängligt genom att du och din partner jobbar med övningar på egen hand, hemma från soffan.