Poddar om postpartumdepression, postpartumpsykos och annan perinatal psykisk ohälsa

Här har vi satt ihop en lista med poddar och poddavsnitt inom området perinatal psykisk ohälsa.

#POSTPARTUMPSYKOS

#1 Zandra

Zandra berättar om hallucinationer och vanföreställningar som ledde till att Zandra tog stryptag på sin man och morgonen efter vaknade upp på en sluten psykiatrisk avdelning. Avsnittet hittar du här.

#2 Tove och Julia

Grundarna till Mamma till Mammas stödgrupp för drabbade av postpartumpsykos berättar om sina egna erfarenheter av postpartumpsykos. Avsnittet handlar också om vad postpartumpsykos är, hur vanligt det är att drabbas, varför vissa drabbas, vad Tove och Julia själva fick för behandling, om risken att drabbas igen och hur de tänker kring den risken avseende att våga försöka få fler barn. De berättar även om Mamma till Mammas verksamhet. Avsnittet hittar du här.

#3 Sandra

En berättelse om Sandra som precis hade fött sitt fjärde barn. Men istället för familjelycka och bebisbubbla tog hon livet av sig på den slutna avdelning, där hon vårdades för postpartumpsykos. Avsnittet hittar du här.

#4 Maria

Maria berättar om att drabbas av postpartumpsykos efter att ha fått sitt tredje barn. Maria blir inlagd och ECT är det som till sist hjälper henne att bli frisk igen. Maria arbetar idag som barnmorska. Avsnittet hittar du här.

#5 Tina

Tina berättar om en graviditet där allt går enligt planen, en fin förlossning och en bebis som mår bra. Tina slutar dock sova helt, hur hon än försöker går det inte. Hon tappar stundtals förmågan att läsa och prata. Tina får allt obehagligare upplevelser med hallucinationer, paranoia och storhetsvansinne. Till sist lurar hennes familj med henne till psykakuten där hon blir tvångsvårdad. Slutligen berättar Tina om känslan av att komma hem efter två veckor till en partner som är ”experten”, om tacksamheten i att bli helt frisk igen och om funderingar kring att våga försöka få ett syskon. Avsnittet hittar du här.

#6 Sara

Sara medverkar i tre avsnitt av podcasten “Vattnet går”. Avsnitt 173 handlar om att drabbas av postpartumpsykos. Avsnitt 180 handlar om att återanknyta efter en postpartumpsykos. Avsnitt 619 handlar om hur det var att få ett till barn efter att ha drabbats av en postpartumpsykos med första barnet.

Avsnitt 173 hittar du här.

Avsnitt 180 hittar du här

Avsnitt 619 hittar du här.

#Postpartumdepression

#1 Malin

Malin, som tidigare satt som ordförande i Mamma till Mamma och som även är stödförälder hos oss berättar i detta avsnitt om hur hon hamnade i en depression efter att hon fött sitt första barn. Malin förstod dock inte allvaret utan trodde att det var normalt att må som hon gjorde, och hon vågade heller inte prata med sin BVC-sköterska. Avsnittet hittar du här.

#2 Leah

I detta avsnitt bjuder Leah in sin man för att prata sin gemensamma upplevelse. Leah skulle föda deras andra barn, och var på väg att stryka med under förlossningen, något som resulterade i både PTSD och postpartumdepression. Leah och hennes man delar även en sorglig historia av att ha förlorat sitt första barn, Alexis, något som Leah också vittnar om gör att hon hade svårt att känna sig lugn och kunna glädjas åt graviditet nummer två. Avsnittet hittar ni här.

#3 Sandra

I detta avsnitt berättar Sandra Beijer, författare, manusförfattare och krönikör, om sin postpartumdepression. Sandra blev mamma under 2021 och insåg inte hur dåligt hon mådde i början. Sandra delar med sig av när hon började känna att något var fel och hur det var med anknytningen till sin bebis efter födseln. Avsnittet hittar du här.

#4 Frida

I detta avsnitt berättar Frida om hur hon efter att ha fött sitt andra barn drabbas av en postpartumdepression, och hur hon hade svårt att prata om det och söka hjälp. Men när Frida började öppna upp och prata om det så var det många som hade känt likadant och befann sig i samma situation. Avsnittet hittar du här.

#GENERELLT OM PERINATAL PSYKISK OHÄLSA

#1 Postpartumdepression & postpartumpsykos med psykologen Rebecca Svensson 

I detta avsnitt pratar Asabea och psykologen Rebecca Svensson om baby blues, postpartumdepression och om postpartumpsykos.

Bland annat diskuteras den viktiga frågan kring hur man kan skilja på vad som är en baby blues och vad som är en depression, och vilka symtom och tecken som kan vara bra att hålla koll på. De pratar även om vilka olika riskfaktorer som man känner till idag och varför du som drabbas inte ska känna att det är ditt fel, eller ta på dig någon skam eller skuld över att ha drabbats.

De delar även bra information och kunskap om hur en av tre postpartumdepressioner oftast har debuterat redan under graviditeten, och varför det är viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt. I avsnittet diskuteras även olika behandlingsinsatser som finns, såväl i form av bland annat KBT och/eller samtalsgrupper som medicin.

De ägnar även en del av avsnittet till att lyfta det här med hur vanligt det är med ”pappadepressioner” och hur dessa ofta tar sig uttryck på ett annorlunda sätt och med lite andra symtom än det gör hos mamman.

Avsnittet hittar du här.

#2 Hur mår vi? #Förlossningsdepression.  Här tar vi temperaturen på den psykiska hälsan i Sverige. 

I detta avsnitt samtalas det med Anna som berättar om sin förlossningsdepression som hon fick med första barnet. Hon berättar om graviditeten bakom, förlossningen och tiden därefter som började med en operation av en andra gradens bristning följt av amningsproblem.

Anna tog själv kontakt med sin BVC-sköterska när hon kände att det inte stod rätt till med måendet, då hon bara låg i sängen med sin son och var inte förmögen att göra något mer. Hon fick inte de känslor och den kontakt som hon hade hoppats på för sonen, och blev osäker på sig själv och sin föräldraförmåga. Via BVC fick hon samtalsstöd och hjälp med medicin för att komma på fötter igen.

Man pratar även i detta avsnitt om problematiken med att det fortfarande förekommer tabu-belagda känslor i att prata om hur man mår, och förväntingar från omgivningen runt sig som kan komma med jobbiga frågor och ombedda råd.

Avsnittet hittar du här.

#3 Förlossningspsykos och förlossningsdepression 

I detta avsnitt beskriver psykologen och forskaren Martin Tyrberg om vad dessa två tillstånd innebär, vad man vet om riskfaktorer och hur man kan förebygga insjuknade. Avsnittet hittar du här.

#4 Förlossningsdepression: partnern

Detta avsnitt är ett avslutande avsnitt i en serie av totalt tre avsnitt som handlar om förlossningsdepression. Här tar man in forskaren och barn- och ungdomspsykiatrikern Pär Höglund för att prata om förlossningsdepressioner hos partnern, det vill säga den förälder som inte fött barnet. Han pratar både om pappor i heterosexuella relationer samt om partnern i HBTQ-förhållanden. Avsnittet hittar du här.

#5 Depression under graviditet

I detta avsnitt pratar barnläkaren Katarina Wide och barnmorskan Eva Andersson om depression under graviditeten. De ger tips om vilka signaler som är viktiga att lyssna till och ger information om vart en kan vända sig. Avsnittet hittar du här.

#6 Ätstörningar under graviditeten 

Detta avsnitt gästas av journalisten och författaren Anna Ehn och Cecilia Brundin Pettersson som är behandlare på ätstörningsenheten Dala ABC. De diskuterar kring ätstörningar under graviditeten och vad det finns för risker, men framförallt också vart man kan vända sig om man är gravid och har en ätstörning. Avsnittet hittar du här.