); ga('send', 'pageview');

Styrelsen

Jag är konsult inom kvinnofrämjande insatser och internationellt utvecklingsarbete.

Jag har bott sex år i Sydafrika där jag bland annat var delaktig i samarbeten med ideella organisationer och akademiska institutioner med fokus på förlossningsdepression. Jag har en masterexamen i utvecklingsstudier. Efter att jag och min man flyttade hem till Sverige och fick barn blev det väldigt tydligt hur många svenska gravida kvinnor och nyblivna mödrar mådde psykiskt dåligt och ofta led i det tysta. Jag förkovrade mig i ämnet ur svensk perspektiv och kom fram till att en ideell stödorganisation skulle kunna bidra med mycket gott. Under den här perioden träffade jag Mikaela och det var i det mötet som Mamma till Mamma gick från idé till aktiv organisation. Jag menar att främjandet av kvinnors och barns hälsa är av största vikt, både för individ och samhälle.

Karin Cupido Eriksson

Sekreterare

Jag är barnmorska och drabbades själv av förlossningsdepression efter mitt andra barns födelse. I samband med detta upptäckte jag att det saknades en barnbok som kunde förklara för ett äldre syskon vad som hänt mamman och skrev då “Älskade dumma lillebror” som är utgiven på Idus förlag.

Jag skrev även min magisteruppsats om förlossningsdepression när jag läste till barnmorska på Mälardalens högskola i Västerås 2011-2012.

När Karin berättade om idén Mamma till mamma kände jag direkt att jag vill vara med och bygga upp organisationen. För vi är många som har behövt den och många som kommer behöva den. Min vision är att vi kommer kunna öka kunskapen kring psykisk ohälsa efter förlossning, förbättra vården (även om jag varit oerhört nöjd med den hjälp jag fått), stötta mammor och därmed hjälpa familjer samt att minska tabun.

Mikaela Björkman

Ordförande

Svenska graviditets-och förlossningsvården är bra på många sätt. Man mäter magar, håller koll på blodtryck, ger smärtlindring och räddar liv. Dock glöms lätt det känslomässiga bort. Det som inte riktigt går att mäta och är tabu att prata om. 

Jag är utbildad doula som brinner för en förlossnings-och eftervård där den känslomässiga och psykiska delen av födande och föräldraskap har en lika självklar del som den fysiska. 

Efter min dotterns födsel var känslan av ensamhet något av det tuffaste för mig. Visst, jag hade min fantastiska sambo och underbar familj och vänner, men jag hade ingen som jag riktigt kunde prata med. Någon som kunde förstå och som själv hade upplevt stark oro och ångest efter att man fått barn. 

Organisationen Mamma till Mamma erbjuder precis vad jag hade behövt när jag mådde dåligt. Någon att helt ocensurerat kunna prata med som upplevt och känt samma som jag. När jag väl upptäckte organisationen stod det klart för mig att engagera mig för att kunna hjälpa och stötta andra.

Malin Henriksson

Kassör